Rhodos – Griekenland

Na in 2018 een vakantie op het vaste land met de auto, was het in 2019 weer tijd om met het vliegtuig richting een eiland te gaan. Deze keer is de keuze gevallen op het eiland Rhodos in Griekenland. We hebben een appartementje geboekt in Kalathos in het Oosten van Rhodos net boven Lindos. In de middag op het vliegtuig gestapt om vervolgens in de avond aan te komen op Rhodos. Het was nog even de huurauto ophalen en toen door naar het appartement.

Pilaren met Griekse tekens

Dag 1, was het tijd om in de buurt van het appartement het dorp Lindos te bezoeken. Als eerst de auto net buiten het dorp gezet om daar in de buurt wat rond te lopen met een mooi uitzicht op Lindos. Vervolgens richting Lindos en aan de rand van het dorp de auto te parkeren om zo naar beneden richting het centrum van het dorp te lopen. Stuk door het centrum gelopen, om vervolgens de weg te vinden naar Acropolis van Lindos. Dit was even zoeken maar uiteindelijk gevonden, al was het wel een kleine klim met het lekkere warme Griekse weer. Entree kaartje gekocht om het Acropolis van binnen te zien. Was erg interessant om allemaal te zien ook alle oude pilaren met alle griekse tekens was erg indrukwekkend om te zien.

Eenmaal alles gezien en na wat mooie foto’s was het tijd om verder te gaan. Na het afdalen kwamen we weer in het centrum van Lindos terecht waar we eerst bij een gezellig tentje hebben geluncht. Na de lunch zijn we nog door het noorden van Lindos gelopen om ook nog even bij de noordelijke baai van Lindos te kijken. Dit was de laatste van de dag en toen zijn we weer richting het appartement te gaan om nog even te relaxen.

Ruïnes van Monolithos Castle

Dag 2, hadden we het idee om een Roadtripje te doen om het zuiden van het eiland te verkennen. Als eerste zijn we richting de zuidelijke baai van Lindos gereden om daar nog even een beetje te verkennen. Vervolgens zijn we richting het meest zuidelijkste puntje van het eiland gereden. Normaal met redelijk laag water kan je daar nog naar het eilandje lopen, echter toen wij er waren was het redelijk hoog water waardoor het niet makkelijk was om op het eilandje te komen zonder te gaan zwemmen. Uiteindelijk daar wat rond gekeken en vervolgens een terrasje gepakt om te gaan lunchen.

Na de lunch de auto weer ingestapt om richting de westkant van het eiland weer richting het noorden te rijden om daar alles te verkennen. Hier en daar nog even uitgestapt voor wat foto’s maar na stuk rijden kwamen we bij Monolithos Castle terecht. Hier ook weer uitgestapt om een kleine klim te maken naar de ruine van dit kasteel. Was ook weer erg mooi om te zien met ook een mooie locatie met een prachtig uitzicht richting het westen.

Agia Agathi Monastery

Dag 3, was het idee om aan de oostkant van het eiland richting het noorden te rijden. Hier kwamen we het dorpje Haraki tegen waar we zijn uitgestapt en wat rond gelopen hebben. We waren wat later vandaag dus was al snel tijd om wat te gaan lunchen wat we bij een tentje aan de baai hebben gedaan. Na de lunch nog wat verder rond gelopen en toen de auto ingestapt richting Feraklos Castle. Daar de auto in de buurt gezet en het pad gevolgd richting de top bij de ruïne. Aan het begin was ook nog een grot te vinden maar was verder niet zo veel te zien. Vervolgens verder omhoog gegaan om de ruïne in te gaan. Was niet heel veel meer van over maar wel bijzonder om te zien en ook mooie uitzichtpunten op de omgeving en de zee.

Na het afdalen weer de auto ingestapt om nog een klein stukje noordelijker te gaan richting Agia Agathi Beach. Onderweg daarna toe was weer opvallend om te zien hoeveel verlaten bouwprojecten op Rhodos aanwezig zijn. Allemaal vila’s welke qua bouw gestart waren maar nooit zijn afgemaakt. De auto neergezet op parkeerplaats van Agia Agathi beach. Daar nog even lekker over het strand gelopen richting de Agia Agathi Monastery om daar nog even rond te kijken en wat foto’s te maken.

Apolakkia

Dag 4, zin in een langere wandeling om Rhodos te verkennen. Gevonden dat je rond het meer van Apolakkia kon lopen. In de ochtend met de auto richting het meer gereden om daar op de dam de wandeling te starten. Na het uitstappen eerst een stuk over de dam gelopen om vervolgens een klein kerkje tegen te komen voor wat mooie foto’s. Daarna onze weg vervolgd en rechtsom de wandeling gedaan rond het meer.

Het was wel weer een heerlijk warme dag maar was goed te doen. Tijdens de wandeling veel mooie uitzichtpunten en op een gegeven moment kon je ook nog een kerkje in het water zien welke dus blijkbaar vaak helemaal onderwater loopt. Toen wij er liepen was deze nog net te zien. De wandeling verder afgemaakt wat uitkwam op een wandeling van ongeveer 8,5km met bijna 300 hoogtemeters. De auto ingestapt en weer richting het appartement gegaan om daar lekker te relaxen.

Start van de Valley of Butterfly wandeling

Dag 5, was het tijd om Valley of Butterflies te bezoeken. Het was even afwachten of er wat te zien viel doordat we vrij vroeg in het seizoen langs gingen waardoor kans was dat we geen vlinders zouden zien. In de ochtend vroeg op pad met de auto richting de Valley. Op de parkeerplaats de auto neergezet en vervolgens naar de ingang gelopen om kaartjes te halen. Je kon daar kiezen om eerst naar boven of eerst naar beneden te lopen. Gekozen om eerst naar boven te lopen.

Het begon al mooi met een stuk water met allemaal bruggetjes waar je overheen moest. De rest naar boven was ook mooi om te zien maar helaas zoals verwacht nog geen vlinder te bekennen. Uiteindelijk boven wat gedronken bij de snackbar die open was om daarna nog heel even te kijken bij de Kalopetra Monastery. Daarna de zelfde weg door het bos weer naar beneden gelopen om het onderste stuk nog te bekijken van de Valley. Aan het einde was nog een restaurantje waar we nog even hebben geluncht.

Monastery Archangel Michael of Thari

Dag 6, na de wandelingen van de afgelopen dagen deze dag niet zoveel zin om een lange wandeling te maken waardoor we weer een roadtripje zijn gaan doen om het midden van het eiland te verkennen. Met de auto richting Monastery Archangel Michael of Thari zijn gereden. De vrouwen moesten wel netjes gekleed en bij de ingang kon je wat lenen om naar binnen te mogen. Hier nog even rond gekeken en wat mooie foto’s gemaakt.

Hierna de auto weer gepakt om richting Kritinia Castle te rijden een oude ruïne aan de westkant van het eiland. Het was hier redelijk druk maar toch nog een parkeerplekje kunnen vinden en als eerst de ruïne ingeweest om het daar te bekijken. Was weer een erg mooi plekje met mooie uitzichten. Na de ruïne een terrasje gepakt bij het naast gelegen cafeetje om daar nog wat van de zon te genieten.

Dag 7, na de wandelingen rond Apolakkia en in de Valley of Butterflies en de overige uitjes was het tijd voor een dagje helemaal niets doen. Deze dag beetje rond het appartement gehangen en in de avond toch nog wel even op stap geweest richting Pefkos Village om daar te dineren met uitzicht op zee met een mooie zonsondergang.

Church of the Virgin Mary of the Burgh

Dag 8, inmiddels hadden we een groot deel van het eiland al wel een keer gezien en was het nu tijd om Rhodos stad zelf eens te bezoeken. Richting de noord-oostkant van de stad gereden om daar de auto te parkeren. Dat was niet meest mooie plekje van de stad maar was genoeg parkeerplek om de auto gratis te kunnen parkeren. Vanuit daar zijn we de wandeling gestart om Rhodos stad te gaan verkennen.

Via het Delphínia beeld de haven van Rhodos in gelopen om vervolgens mij de Rhodes Windmills uit te komen. Daar bij de haven nog richting de 2 punten gelopen waar in het verre verleden het beeld van Sun god Helios heeft gestaan. Na de havens te hebben bekeken zijn we richting het centrum gegaan met alle stadsmuren. We zijn eerst langs de stadsmuren gelopen richting de Gate of Amboise. Hier wat rond gekeken en toen naar boven gelopen om via deze Gate naar binnen te gaan het stadscentrum in. Toen kwamen we uit op een gezellig straatje met allemaal restaurantjes en dat kwam mooi uit want was tijd voor wat te gaan eten.

Na de lunch kwamen we als eerste uit bij Palace of the Grand Master of the Knights of Rhodes. Hier voor moest je betalen maar toch wel even gedaan om daar binnen rond te kijken. Het is niet echt een must see, maar was wel mooi om even van binnen te bekijken. Na de Palace zijn we door de meer winkelstraatjes heen gelopen om nog even te stoppen bij Church of the Virgin Mary of the Burgh, of in ieder geval de restanten daarvan. Vanuit daar de kleine smallen straatjes van Rhodos door gelopen richting de Saint Athanasios Gate in het zuiden van Rhodos centrum. Vervolgens weer langs de buiten muren richting het Oosten gelopen om onze dag af te sluiten in Rhodos stad.

Epta Piges – Seven Springs waterval

Dag 9, één van de volgende dingen welke we nog wilde zien was bij Epta Piges de Seven springs Waterval. Onder aan bij het Epta Piges gebied de auto geparkeerd. Vandaar uit naar boven gelopen, als eerst gekozen om richting de waterval te lopen om daar rond te kijken. Onderaan de waterval liep een beekje verder wat we nog een stuk gevolgd hebben maar was niet erg makkelijk begaanbaar en hier en daar ook best gevaarlijk. Daar nog een beetje rond gekeken maar toen besloten om terug te gaan richting de waterval. Langs de waterval omhoog gegaan richting de tunnel te lopen van 150meter. Hier zijn we zelf niet door heen gelopen maar wel even rond gekeken.

Onze weg vervolgd en toen kwamen we langs een kerkje in de buurt. Hier nog even rond gekeken en hier in de buurt bleek nog een restaurant te zitten waar we nog even wat gedronken hebben. Daarna zijn we een korte wandeling van Seven Spring gaan doen. Was wel een leuke wandeling maar ook hier niet altijd even makkelijk begaanbaar. Na een wandeling van iets meer als 5km waren we weer terug bij de auto.

Het was net aan het begin van de middag en besloten nog even richting de oostkust te rijden richting de baai ten zuide van Afantou. Hier kwamen we een gezellig eettentje tegen waar we lunch hebben gegeten. Daarna nog even de omgeving wezen verkennen en nog een kleine wandeling gemaakt met wat mooie uitzichten en foto plekjes.

Vintage vrachtwagen in Stegna

Dag 10, hadden we een aantal plekken op de planning om rond te lopen wat foto’s te maken. Stop 1 was Archangelos Fort Castle, een oude ruïne boven op een berg waar je nog even rond kon lopen. Was wel even zoeken waar we precies moesten zijn want alle weggetjes redelijk smal en krap. Maar uiteindelijk gevonden waar we moesten zijn en nog wat mooie foto’s te weten maken. Na de ruïne stond het strand van Stegna op de planning. Op een parkeerplaats de auto neergezet om te starten met een wandeling richting het noorden. Uiteindelijk tot aan een kerkje aan de zee gelopen genaamd Agios Fanourios. Was helaas niet mogelijk om naar beneden te lopen dat was afgesloten, maar van boven nog wel aan paar foto’s kunnen maken.

Na het kerkje zijn we weer terug gelopen en zijn we voorbij de geparkeerde auto gelopen en nog zuidelijker gegaan met de wandeling. We zijn uiteindelijk helemaal richting het zuiden van Stegna gelopen waar uiteindelijk een Viewpoint was met een uitkijkpunt over Stegna. Hier nog wat rond gelopen en wezen verkennen. Ook hier weer diverse plekken waar je een aantal niet afgebouwde villa’s tegen kwamen. Sommige echt met het mooiste uitzicht op zee en omgeving. Toch wel erg jammer dat men dat niet heeft kunnen afbouwen.

Binnen in Thermes Kallithea

Dag 11, zijn we begonnen bij Anthony Quinn Beach, hier hebben we wat rond gekeken en bleek nog een leuke wandelroute te lopen richting het Astronomy Cafe. Hier nog wat rond gekeken met nog wat mooie uitzichten maar daarna weer terug gelopen richting de auto. Daar nog wel even op een terrasje wat wezen drinken. De tweede stop van de dag was Thermes Kallithea. Het was wel nodig om entree te betalen maar was het wel waard om daar even rond te kijken. Was erg mooi om te zien en diverse plekken ook erg mooi om op de foto vast te leggen. Uiteindelijk ook op het terras daar nog wat lunch gegeten. Daarna was het tijd om weer naar appartement te gaan om daar nog wat te relaxen.

Dag 12, was het tijd om de laatste dingen op het wensen lijstje af te strepen. Begonnen bij Acropolis of Rhodos om daar rond te kijken. Dit was gewoon vrij toegankelijk en je kon overal vrij rondlopen. Er was genoeg te zien hier naast het Acropolis was ook nog een oud Olympische Stadion te vinden en een Odeon als ook vele oude pilaren blokken met oud Griekse tekens. Ook nog wat noorderlijker gelopen richting Temple of Athena Polias and Zeus Polieus. Hier waren ook nog diverse oude delen te zien. Het was het vrij snel weer tijd voor de lunch en toen zijn we richting een restaurantje aan zee gereden om daar even lekker te lunchen. Na de lunch nog één laatste bestemming en dat was de Filerimos Cross bij het Filerimos Monastry. Was een kleine klim met de auto, eenmaal boven genoeg parkeerplek om daar nog even rond te kijken. Het klooster zelf niet in geweest maar wel het pad gevolgd richting het kruis. Daar nog wat rond gelopen en foto’s gemaakt. Het was een plek waar het stikte van de pauwen. Hier en daar nog een aantal mooi op de foto kunnen zetten met al hun veren open.

Restaurantje zuidelijke Lindos baai

Dag 13, was een redelijk rustig dagje, niet zoveel gedaan deze dag maar wel nog even een ritje richting Reservoir of Gadoura’s Dam. Het asfalt stopte al snel en ging over in een onverharde weg. Wel nog een stuk weten te volgen maar werd naar mate we verder ging wel steeds slechter. Hier en daar nog wel even gestopt voor wat foto’s maar om een gegeven moment omgedraaid. Het was inmiddels als tegen lunchtijd daarbij zijn we nog richting de zuidelijke baai van Lindos gereden om bij restaurantje beneden in de baai te lunchen. Daarna terug naar het appartement om alvast van alles in te pakken om de volgende dag weer richting huis te gaan.

Dag 14, niets meer gedaan rond de middag gaat het vliegtuig en was het tijd om weer naar huis te gaan. In de ochtend alles ingepakt en redelijk vroeg op het vliegveld om de auto in te leveren en in te checken. Was weer een geslaagde vakantie waar we weer genoeg gezien hebben.