Vorarlberg – Oostenrijk

We waren een aantal jaar geleden al van plan om richting Vorarlberg te gaan op vakantie, maar dit is toen niet door gegaan. In 2018 werd het toch tijd om dit gebied eens te gaan verkennen tijdens een Zomervakantie. We hebben een appartement geboekt in Landal Chalet Matin om daar 2 weekjes te verblijven. In de nacht vertrokken vanuit Nederland om vervolgens in de ochtend aan te komen in het Brandnertal om in te checken.

Klein kerkje bij appartement in Matin

Dag 1, nog niet heel veel actie ondernomen we hebben ons eerst ingecheckt in het Brandnertal bij de receptie. We waren nog wat vroeg dus moesten nog even wachten. In het restaurant een ontbijtje gehaald. Vervolgens nog even een klein rond gelopen in het brandnertal en toen de auto gepakt om naar ons appartement te gaan.

Alle koffers uitgepakt en het appartement verkend. Na de lunch nog even een korte wandeling gemaakt om de omgeving rond het appartement wat te verkennen. In de buurt was ook nog een waterval te vinden waar we nog even hebben rond gekeken. Daarna terug gelopen naar het appartement om bij te komen van de heen reis.

Dag 2, was het tijd voor de eerste heerlijke wandeling. In de buurt van het appartement was een wandeling beschikbaar die wil als eerste wilde gaan doen. Vanuit het appartement de wandeling begonnen en richting het zuiden gelopen richting de Bürserschlucht. Deze was gelukkig open, het was eerst een stuk dalen richting de schlucht. Eenmaal in de buurt van de schlucht hoorde je het water al, nog een klein stukje dalen en je ziet het water van de schlucht stromen.

Wandelbruggen door de Bürserschlucht bij de Waterval

Bij de schlucht zijn we richting het oosten gelopen met de stroming mee om zo de schlucht te volgen. Het begon al snel erg mooi te worden met mooie stukken natuur. Na een tijdje lopen kwamen we bij de bruggen over de schlucht hier was ook nog een kleine waterval te vinden. Na nog een stuk verder lopen kwamen we weer in de bewoonde wereld het dorpje Bürs.

Vanuit Bürs was het even zoeken naar een mooie route voor het stuk terug naar het appartement. Een mooi pad gevonden door de bossen om zo weer omhoog te gaan. Na een stuk klimmen kwamen we bij een brug over een droogstaande rivier. Na de brug was het de voornamelijk nog de asfalt weg omhoog volgen. Dit viel een klein beetje als je vooral de platte wegen en paden in Nederland gewent bent. Maar was goed te doen en tussendoor kon je genieten van de mooie uitzichten over het dal. Bij het appartement in de buurt zat ook nog een klein restaurantje waar we op het terras zijn gaan zitten voor een lekkere lunch. Na de lunch weer naar het appartement om daar heerlijk bij te komen en lekker even te nietsen.

Vaduz Castle in Liechtenstein

Dag 3, was het plan om naar Liechtenstein te gaan. Dit was niet heel ver rijden en daar waren we nog nooit geweest dus ook wel eens interessant om te gaan kijken. Op de heenweg eerst via Feldkirch gereden waar we eerst gestopt zijn om daar een kasteel te bekijken welke we tegen kwamen. Dit was Kasteel Schattenburg waar we naar binnen zijn gegaan om het van binnen te zien. Daar binnen veel history kunnen zien van het kasteel en de omgeving. Na het kasteel nog even het dorp in gegaan maar was verder niet zoveel te beleven en toen zijn we weer de auto ingestapt richting Liechtenstein.

Liechtenstein is natuurlijk weer een ander land en daarvoor moesten we even in de file staan voor de Douane post. Vervolgens mochten we gewoon doorrijden en hebben we de route vervolgd richting Vaduz Castle. Iets hoger gelegen bij het kasteel was een parkeerplaats waar we de auto hebben geparkeerd om vervolgens te voet de omgeving een beetje te verkennen. Als eerste zijn we helemaal naar beneden gelopen langs het kasteel daar was nog een uitzichtpunt over Vaduz.

Na het uitzichtpunt weer terug naar boven gelopen en bij het kasteel nog wat mooie foto’s gemaakt. Vervolgens kwamen we een paadje tegen welke wat van het kasteel afliep maar wat diverse erg mooie uitzichtpunten opleverde van het kasteel. Het pad een stuk vervolg maar naar mate we verder kwamen was er niet zoveel meer te zien en toen zijn we terug gelopen richting de auto om weer terug te gaan richting het appartement.

Dag 4, zijn we een stuk het dal in gereden richting de Lünersee. Het plan was om met de kabelbaan naar boven te gaan bij de Lünersee om rond te lopen daar. Als eerste wat gegeten en gedronken bij het restaurantje aan de Lünersee om vervolgens de wandeling te starten. We zijn de wandeling met de klok mee gaan lopen en het eerste stukje was wel ff een klein beetje pittig als je geen hoogte gewend bent, na de dam moet je gelijk behoorlijk stuk stijgen.

Eenmaal boven aangekomen had je gelijk al diverse mooie punten voor een mooi uitzicht. Na de uitzichtpunten begon de route al weer snel te dalen. Tijdens het dalen kwam je een aantal mooie beekjes tegen met wat grote rotsen. De rest van de route was zo goed als vlak en was makkelijk te lopen. Gedurende de rest van de wandeling weer vele mooie plekken en uitzichten. Mocht je conditie een stuk beter zijn als de mijne dan zijn er in dit gebied nog vele andere mooie wandelingen en paadjes. Wij hebben het bij de standaard route rond de Lünersee gehouden. Moet zeggen dit vond ik wel een van de mooiste plekken van Oostenrijk. Na de hele ronde gewandeld te hebben kwamen we weer bij de kabelbaan die ons naar beneden bracht.

Met de auto weer terug richting het appartement maar toch nog even gestopt in Brand. Daar hebben we ook nog de kabelbaan gepakt om naar boven te gaan om daar nog even rond te kijken. Vooral even in de buurt van de kabelbaan rond gekeken maar verder niet echt verkend. Inmiddels was het al bijna einde van de dag en tijd om weer af te dalen en tijd voor het avondeten.

Paarden langs de Silvretta-Hochalpenstraße

Dag 5, stond erop de planning om de Silvretta-Hochalpenstraße af te rijden. In de ochtend in de auto gestapt om ongeveer 45 minuten te rijden vanuit Matin richting het begin van de Hochalpenstraße. Aangekomen bij het begin kom je bij een tolpoortje om de weg op te kunnen. Hier een kaartje geregeld om de route te kunnen starten. Begon al gelijk mooi met een reeks haarspeldbochten welke uitkwamen op de Vermuntstausee. Daar de auto geparkeerd om even wat foto’s te maken, was wel behoorlijk wat werkzaamheden gaan rond dit meer was als je de juiste kant op keek had je een mooi uitzicht.

Vervolgens de auto weer in om verder te rijden, waar we de auto nog even geparkeerd hadden een paar bochten voor de Silvretta-Stausee. Daar wat rond gelopen en toen kwamen we op een stuk heel veel paarden tegen. Daar nog een paar mooie foto’s gemaakt om weer de auto in te gaan richting de Silvretta-Stausee. Het was inmiddels al lunchtijd en bij het restaurant aan de Stausee eerst wezen lunchen. Na de lunch richting de Stausee om te kijken of we een wandeling konden maken. Uiteindelijk was dat wel mogelijk maar helaas alleen aan de Oostkant. De Westkant was grotendeels afgesloten door instortingen waardoor de wegen niet begaanbaar waren.

De wandeling gestart via de Oostkant en het pad langs de Stausee uitgelopen, daarna nog wat verder doorgelopen richting het zuiden. Daar waren nog een aantal mooie plekken waar hier en daar nog wat sneeuw over de beekje lag. Vervolgens weer een stukje terug gelopen om nog een klein stukje richting het westen te lopen. Helaas was verder het pad afgesloten en zijn we via de zelfde weg weer terug gelopen naar de auto gelopen. Inmiddels was het al weer wat later aan het worden en was het ook tijd om terug te gaan.

De haven bij de Bodensee

Dag 6, wisten we nog niet helemaal wat we wilde gaan doen maar na wat optie bekeken te hebben wilde richting de Bodensee. Stop één was de Pfänderbahn parkeergarage, vandaar uit als eerste richting de kabelbaan gelopen om naar de top van de Pfänder te gaan. Boven de omgeving verkend en hier en daar wat foto’s gemaakt van het uitzicht. Na dat we een grootdeel gezien hadden zijn we even wezen kijken in het Alpenwildpark Pfänder.

Na het Alpenwildpark zijn we weer naar beneden gegaan met de kabelbaan om richting de Bodensee te lopen om daar de omgeving te verkennen en een deel van Bregenz. Maar als eerst was het tijd voor lunch bij een restaurantje aan de Bodensee. Na een lekkere lunch de haven van Bregenz verkend en wat mooie foto’s gemaakt en nog een stukje langs de Bodensee gelopen richting het westen. Vervolgens weer terug richting de auto waar we binnendoor via de straatjes van het centrum zijn gelopen. Daar kwamen we nog een mooie kerk tegen de Herz Jesu, ook nog even een mooie foto van gemaakt en toen de auto in.

Uitzicht vanuit de kabelbaan naar Oberlech

Dag 7, inmiddels en deze keer vroeg opstap richting Lech. Het was even zoeken naar een parkeerplaats maar dat was in het centrum van Lech snel gevonden. Vanuit de parkeerplaats richting de eerste kabelbaan gelopen om omhoog te gaan naar Oberlech. Hier een stuk rond gelopen en ook nog even gestopt voor een koffie met wat lekkers bij een hotel daar op de route. Bij het hotel even op de telefoon gekeken wat er nog meer te doen was en besloten weer naar beneden te gaan.

Eenmaal beneden naar de overkant gelopen richting de Rüfikopf kabelbaan. Deze geheel naar boven gepakt en eenmaal boven een korte wandeling gestart. Deze dag wilde we een beetje bij komen van de andere dagen en hebben we een wat kortere route gepakt. Vanuit het bergstation eerst een aantal uitzichtpunten bekeken en nog even op een bergpiek naar boven gelopen om van het uitzicht te genieten. Vervolgens weer naar beneden gelopen om het pad richting Monzabonsee te volgen. Richting de Monzabonsee de steiling helling naar beneden gepakt om vervolgens mij het meer wat rond te kijken en foto’s te maken. Toen we klaar waren de makkelijke route terug gepakt, al was dat ook wel oppassen omdat we op een aantal stuk over ijzig sneeuw moesten lopen om onze weg te vervolgen en dat kon best glad zijn. Na boven alles gezien te hebben de kabelbaar weer naar beneden gepakt om nog wat laatste dingen te bekijken in het Centrum van Lech.

Uitzicht bij de Schafbergsee

Dag 8, was het weer tijd voor een wandeling. Richting Gargellen gereden en daar de auto geparkeerd en de Schafberg kabelbaan gepakt om naar boven te gaan. Het was deze dag wel wat warmer als de afgelopen dagen maar was wel lekker boven op de berg. We waren deze keer wat later en zijn eerst begonnen met een Lunch. Na de lunch de wandeling gestart en als eerste naar de Schafbergsee gelopen.

Een rondje rond de Schafbergsee gelopen om vervolgens het Schmugglerpfad naar beneden te pakken. Eerste stukje was ook hier even oppassen moesten een stuk over sneeuw lopen en het was lekker glad. Vervolgens het pad verder gevolgd om rechts af te slaan richting de Gandasee. Dit was een mooi pad om af te dalen richting het meer. Nadeel van stuk dalen is dat je daarna weer omhoog moet lopen. Laatste stuk van de wandeling was dus weer een stukje klimmen richting de kabelbaan.

Dag 9, hadden we niet zoveel zin om een wandeling te doen waar we omhoog moesten lopen. Dus voor deze dag een wandeling uitzocht waar we vooral naar benenden moesten lopen. Met de auto richting Dornbirn gereden om daar de kabelbaan omhoog te kunnen pakken. We hadden een mooie dag uitgezocht en was erg druk met auto’s, dus we konden niet echt in de buurt van de kabelbaan parkeren. Maar doordat we een rondje wilde lopen was dat niet erg.

De auto uitgestapt en eerst een stuk gelopen richting de kabelbaan. Vandaar uit naar boven en boven eerst even een cappuccino wezen drinken. Van te voren al een route uitgestippeld en na de koffie deze gestart. Dalen is niet altijd het fijnste tijdens het lopen maar was hier goed te doen en mooie omgeving. Eenmaal beneden weer aangekomen bij de Staufensee zijn we eerst richting de Alplochschlucht gelopen. Hier even doorheen gelopen en vervolgens weer omgedraaid en terug gelopen. Tussen de Staufensee en Aplochschlucht even gestopt voor wat drinken en toen weer verder met de wandeling richting de Rappenlochschlucht. Dit was ook een erg mooi stuk met diverse bruggen langs de schlucht en mooie fotomomentjes. Na de Kobelach kwamen we uit op de weg en was het nog een klein stukje lopen richting de auto.

De Kesselfall bij Brand

Dag 10, zijn we in de buurt van ons appartement omhoog gegaan met de kabelbaan richting de Muttersberg. Boven op de Muttersberg eerst een koffie gedronken en daarna nog even een wandeling gedaan richting het westen. Was niet helemaal een succes en toen zijn we na een aantal kilometer weer omgedraaid. De rest van de dag gebruikt om lekker te relaxen bij het appartement.

Dag 11, wilde we de Kesselfall zien in Brand. In de auto gestapt richting Brand en vanuit daar de wandeling gestart richting de waterval. Dit was een leuk stukje lopen en de waterval was ook erg mooi om te zien. Helaas sloeg het weer om toen we net bij de waterval weg liepen en begon het heel erg stevig te regenen. Even een plek gezocht om te schuilen om vervolgens toen het wat minder regende de wandeling af te maken.

Dag 12, was de laatste volle dat in Oostenrijk. Met de auto naar Sonntag om daar de kabelbaan te pakken omhoog. Ook deze dag helaas niet het beste weer dus nog geprobeerd om er wat van te maken en in de buurt van Sonntag nog wat laatste foto’s gemaakt.

Bij terugkomst bij het appartement nog even wezen relaxen om daarna alvast het een en ander in te pakken om weer terug naar Nederland te gaan. Het was een heerlijke vakantie en zeker in het begin zat het weer goed mee en was lekker. Helaas de laatste dagen was het minder weer maar toch nog wat moois van kunnen maken. Was weer een geslaagde vakantie.